Oblíbené příspěvky

neděle 20. května 2012

SLUNEČNÍ HODINY


Sluneční hodiny


Sluneční hodiny na Malém náměstí
Česká republika je velmocí slunečních hodin. Přestože sluneční svit zdaleka neumožňuje jejich každodenní funkci. Ale patrně jsme otroci času nebo matematiky a statistik. Slunečních hodin je v Čechách téměř tři a půl tisíce. Druhé místo zaujímá Polsko, kde sluneční čas měří slabých 355 nástěnných, vodorovných, výškových nebo kulových hodin. Čtvrté je Slovensko s pouhými 245 slunečním hodinami. Existují stránky, které sluneční hodiny mapují a třídí podle krajů a obcí. V Hradci Králové také existuje Společnost pro sluneční hodiny v rámci Astronomické společnosti.
Válcové hodiny na Malém náměstí přibyly v roce 2007 spolu s kultivací tohoto prostoru. Zadání architektů, kteří si přáli optický záchytný bod, vyplnili sochaři Jan Pospíšil a Vlasta Samohrdová. Oba jsou absolventy AVU, Pospíšil je v současnosti ředitelem Hořického sochařského sympozia. Ale protože hodiny jsou složitý stroj závislý na výpočtech a pozorování slunce, je nutno dodat, že astronomická podoba hodin je dílem Miroslava Brože z Hvězdárny a planetária Hradce Králové.
Z více tvarových podob a variant byla pro otevřenou dolní část malého náměstí vybrána poměrně minimalistická verze, která se nejlépe hodila k novým architektonickým prvkům v prostoru. Hodiny také pochopitelně nesměly konkurovat barokní kašně s Janem Nepomuckým. Zkoušelo se s modelem ve velikosti 1 : 1. Pro hodiny byla použita dolnobřežická žula, bronz a nerezová ocel. Mechaniku hodin vysokých 170 cm navrhla a vyrobila hradecká firma Explat s.r.o.
Hodiny z Malého náměstí patří k typu válcových výškových, které pracují na principu měření výšky Slunce nad obzorem v různých ročních obdobích. Tento typ se vyskytuje v přenosné podobě v různých muzeích, ale pevně provázané s konkrétním místem jsou v ČR jediné. Co o hodinách možná nevíte, je fakt, že jsou interaktivní. Abyste zjistili, kolik je hodin, potřebujete nejen slunečné počasí, ale musíte nastavit pohyblivý ukazatel na správné kalendářní datum a otočit s celým válcem tak, aby stín bronzové šipky směřoval svisle dolů. Přesný čas určí konec stínu, tak jako u každých podobných hodin. Zvláštností tohoto typu hodin je, že se nemusí orientovat vzhledem ke světovým stranám jako vodorovné hodiny, ale musíme znát datum. Hodiny mají dva číselníky pro středoevropský čas a pravý sluneční čas. Tabulka se slunečním časem se pozná podle symetrických křivek s letním slunovratem uprostřed. Hodiny na základě slunečních rovnic půjdou správně až do roku 2100.

Žádné komentáře:

Okomentovat