Oblíbené příspěvky

pondělí 15. října 2012

LADISLAV ZEMÁNEK ŽENA S MÍSOU

Ladislav Zemánek
Před budovou hotelu Amber – Černigov u Hlavního nádraží stojí mezi zelení nenápadně ukrytá socha východočeského sochaře Ladislava Zemánka. Hotel byl postaven v letech 1968-75 podle návrhu architekta Jana Zídka. A i když socha bývá datována do roku 1966, osazena musela být spíše až v závěru realizace. Sochařství ve veřejném prostoru této doby bylo zakonzervované, těžko se odlišuje doba vzniku, v tomto případě může jít i o práci sedmdesátých let.
Ladislav Zemánek patřil do sochařské rodiny, pocházel z Doudleb nad Orlicí, stejně jako jeho bratr Miroslav. Oba sochaři mají v Hradci Králové několik realizací, převážně na území nemocnice. Ladislav Zemánek žil v letech 1931 – 2004, byl sochař, řezbář a restaurátor. Studoval na Vysoké škole umělecko-průmyslové v ateliéru Karla Dvořáka a Josefa Wagnera. Do ciziny se dostal v roce 1967 na stipendium do Dánska, ale projel i Švédsko, Německo a Norsko.
Ve své práci se soustředil na světlo, které hmotné tvary zbavuje tíže. V designování povrchu jeho soch byla spatřována lyrika. Zatímco jiní sochaři se vyjadřovali prostřednictvím torza, tedy fragmentu těla bez hlavy, Ladislav Zemánek v kameni měkce modeloval hlavy. Jeho Hlavy vypadaly jako valouny, v rozporu s klasickou tradicí neměly krk, ale o to větší jemně tajemná starodávná síla z nich vyzařovala. Žena vítající před hotelem návštěvníky s plným košem ovoce je Žena s mísou hojnosti. Tedy podle starých uměleckých typů bohyně hojnosti Pomona. Tak ovšem v 70.letech rozhodně nemohla být nazývána. Její promyšleně velmi zjednodušená stylizace připomíná antické a pravěké sochy žen, tzv. venuše. Je jasné, že hotel měl být zasvěcen hojnosti, dnes se to zdá naprosto přirozené. Do roku 1989 ovšem pověsti o luxusních večírcích prudce kontrastovaly s prázdnými obchody, kde se stály fronty na všechno, včetně chleba. Mandarinky a kakao byly jen jednou do roka, na vánoce. Biologická povaha sochy kontrastuje s pravoúhlým řešením stavby, v čelním pohledu je žena opravdu monumentální. Toto spojení velmi přesně zachovává dobovou vizualitu 70.let.


Odkaz na Hradecký deník

Žádné komentáře:

Okomentovat