Oblíbené příspěvky

úterý 30. července 2013

METEOROLOGICKÝ SLOUP

Meteorologický sloup
Letos uplyne přesně sto let od postavení meteorologického sloupu na Velké náměstí. Dnes sloup stojí před Adalbertinem, ale původně ho sem jeho investor, Okrašlovací spolek, postavil z bezpečnostních důvodů. Stávala tu totiž vojenská strážnice. Sloup byl původně zamýšlen spíše před učitelský ústav až za řeku, Velké náměstí nevyhovovalo klimaticky. Díky vzrostlým stromům tu byla vyšší vlhkost a díky sálavé teplo v poledních hodinách, když se slunce opíralo o stěnu budovy, zvyšovalo i teplotu.
Žulový podstavec je dílem Zdeňka Ježka. Návrh na kovanou mříž, včetně astrologických znamení, Slunce a znaku lva pochází z roku 1908 od ředitele Odborné školy pro umělecké zámečnictví Rudolfa Němce. Architekt Němec byl žákem Friedricha Ohmanna z pražské Vysoké školy umělecko-průmyslové a podílel se na stavbě či přestavbě řady hradeckých budov. V zámečnické škole byl také bezplatněpouze za cenu materiálu sloup zhotoven. Zámečnické škole připravuje výstavu hradecké muzeum, a tak je pravděpodobné, že se o kovaných mřížích po městě dozvíme brzy mnohem více.
Sloup je čtyřboký a znamení těsně pod stříškou naznačují, že každá strana byla zasvěcena jednomu z živlů či ročních období. Například podle ryby poznáme vodu, podle ptačího pera vzduch. Na tabulkách byla uvedena zeměpisná poloha Hradce Králové. Údaje určil 19.10.1818 profesor Alois David.
Patrně ještě cennější než kvalitní i zdobné kování byly jednotlivé měřící přístroje. Podle dobové literatury tu byl umístěn barograf, Lambrechtův povětrnostní telegraf ukazující změnu rosného bodu (složený z aneroidu a termohydroskopu), lihový teploměr a vlhkoměr. Za zmínku možní stojí, že Lambrechtův vlhkoměr obsahoval svazek tukuprostých světlých ženských vlasů, jak píše v Královéhradecku K. Prokeš v článku tomuto zázraku vědy věnovanému. Vlasy zvláště přírodně světlé a ženské byly přesnější než různá čidla. Tabulky také popisovaly několik možností chování počasí v závislosti na pohybu ručiček přístrojů. Například : Ubývá-li vlhkosti a stoupá-li tlak, bude hezké počasí...

Článek vyšel v březnu 2013 v Hradeckém deníku







Žádné komentáře:

Okomentovat