Oblíbené příspěvky

sobota 27. července 2013

RELIÉFY V ČELAKOVSKÉ - L. ZÍVR

Mořští koníci v Čelakovského ulici
Z náměstí 28. října vede ulice Čelakovského, kde stojí obytný dům se dvěma vchody. Nad ty přibyly v sedmdesátých letech dva pískovcové reliéfy od významného východočeského sochaře Ladislava Zívra. Zívr žil v letech 1909 – 1980, většinu ve Ždírci u Staré Paky. Vyučil se hrnčířem a v meziválečné době studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Po roce 1948 dobrovolně pracoval mimo civilizaci a pro svou volnou tvorbu používal jen dočasné materiály – sádru a pálenou hlínu. Jen málokteré jeho sochy a reliéfy se dočkaly odlití do bronzu. A tak je pár jeho realizací ve veřejném prostoru v Hradci Králové důležitou památkou na osobitého umělce, někdejšího člena Skupiny 42.
Členy Skupiny 42 zajímala civilizace a svět, ve kterém žijeme : továrny, periferie, muži se sbíječkami, jeřáby. Odtud je také reliéf nad pravým vchodem s obráběcími stroji. Kola a soukolí znamenají také osud, odtikávající čas. Každý podélný reliéf doprovázejí dva symetrické a totožné menší reliéfy. Kompozici se stroji obklopují dvě stylizované továrny, které vypadají jako katedrály práce s jedním velkým komínem jako kostelní věží. Spodní část tvaru továrny naznačuje podzemí a kořeny. Nebo novou futuristickou přístavbu, které byla patrně hradeckým kovákům přislíbena.
Koníci nad vchodem vlevo mnohem méně souvisejí se světem každodennosti, práce a průmyslu. Mohou zastupovat svět přírody, či svět hravosti. Obojí musí čas práce doplňovat, jinak by člověk nebyl úplný. Ale koník je mnohem záhadnější. Možná je přírodou tvarován podle Fibonacciho matematické posloupnosti přirozených čísel a tudíž demonstruje zlatý řez jako ulity nebo semeníky slunečnice.
Koník v dávné symbolice patřil vládci moři Poseidonovi, znamená plodnost a zároveň vytrvalost. Tato ryba dává přednost čisté vodě, a díky tomu je považována za symbol mravní, tělesné a duchovní čistoty. Protože je prý koník monogamní, znamená i věrnost. Mořský koník nad vchodem tedy obyvatelům dával do vínku sílu, trpělivost, přátelství, otcovství, oddanost, kreativitu, štěstí a spokojenost. Číňané totiž věří, že mořský koník je druh vodního draka a přináší štěstí. 

Článek poprvé vyšel v Hradeckém deníku




 

Žádné komentáře:

Okomentovat